Wat is de privacy paradox?

De privacy paradox is niet enkel de naam van mijn blog en podcast, maar is ook een heus fenomeen in de wereld van (digitale) privacy. De term is niet nieuw, zelfs in 1998 was er al sprake van (aldus Wikipedia). In de jaren daarna is echter steeds duidelijker geworden wat het precies inhoudt.

Stel, je stapt af op vreemde mensen op straat en je vraagt hen of ze digitale privacy belangrijk vinden. De meeste mensen zullen bevestigen dat ze digitale privacy zelfs héél belangrijk vinden, en wellicht zullen ze ook enkele argumenten kunnen geven waarom het zo belangrijk is. Je weet niet welke data ze verzamelen, je weet niet wat er met je data gebeurt, je data kan uitlekken, ... Allemaal goede redenen.

Vervolgens vraag je "aangezien je het zo belangrijk vindt neem je vast ook heel wat maatregelen om jouw digitale privacy te beschermen, welke maatregelen neem jij?" En dan... radiostilte. Slechts een enkeling zal enkele voorbeelden kunnen opsommen van maatregelen die hij/zij neemt om diens digitale privacy te beschermen. En meestal gaat het dan om "ik ben voorzichtig met wat ik deel op sociale media". Alhoewel dat natuurlijk een verstandige opmerking is, is het natuurlijk maar het topje van de ijsberg.

Dus ondanks het feit dat mensen digitale privacy ervaren als iets van fundamenteel belang, nemen mensen toch geen maatregelen om die digitale privacy te beschermen. Of met andere woorden: de privacy paradox.

In de psychologie noemen we het ook wel de value-action gap of attitude-behavior gap. We zeggen het een, maar we doen het ander. We zeggen dat we het milieu belangrijk vinden, maar we eten nog steeds even veel vlees en kiezen nog steeds massaal voor het vliegtuig. We klagen dat we zoveel tijd verspillen door TikTok, maar we openen de app nog steeds meerdere keren per dag.

Ik ben er uiteraard ook schuldig aan. Mensen kiezen nogal graag voor gemak en voor wat ze gewend zijn. Zoals je kon lezen in mijn eerste blogbericht wil ik met deze blog en podcast proberen om je enerzijds het échte belang van digitale privacy te laten inzien zodat je extra gemotiveerd bent om er iets aan te doen. Ook wil ik je de tools aanreiken om concrete stappen te zetten om terug controle te krijgen over je gegevens, zonder je te overweldigen.

Paradoxen zijn er om te doorbreken.