Ik weet niet wie je bent, maar laten we dat vooral zo houden.

Hello world en welkom op mijn blog! Een plaats waar ik je meeneem in mijn (levenslange?) zoektocht naar digitale privacy. Ondertussen ben ik 28 en ben ik de "pics or it didn't happen" fase van mijn leven gelukkig al voorbij. Enkele jaren geleden verwijderde ik reeds al mijn social media en tot op vandaag heb ik daar nog geen moment spijt van gehad. Nochtans lééf ik op het wereldwijde web, dus Facebook verwijderen was voor mij zowat het equivalent van mijn eigen huis platgooien.

In de jaren daarna ben ik me steeds bewuster gaan worden van digitale privacy, en dan vooral het gebrek eraan. Online is er geen privacy. Of althans, het is er wel, maar je moet er heel wat moeite voor doen. Kies je voor de makkelijkste (en goedkoopste) opties, dan betaal je dubbel en dik met jouw meest gevoelige data. Of om het met een cliché te zeggen: als de service gratis is, dan ben jij het product.

De Privacy Paradox

Het besef was er altijd, maar ik deed er maar weinig aan. Af en toe probeerde ik even een privacy tool uit, maar dat was eerder omdat ik het leuk vond om nieuwe apps uit te proberen en niet zozeer omdat ik me echt zorgen maakte om mijn privacy. Het leek me gek: beseffen dat je gigantische bedrijven vrijwillig jouw meest kwetsbare data laat misbruiken voor hun gewin. Amazon heeft mijn kredietkaart. Google heeft al mijn foto's en weet 24/7 waar ik ben en Dropbox heeft al mijn bestanden. Allemaal betrouwbare bedrijven, zou je denken, maar weet wel dat geen enkele van die diensten end-to-end encryption ondersteunt. End-to-end encryption houdt in dat jij en enkel jij jouw data kan inkijken. Zelfs als de CEO van Google naar jouw foto's wil kijken die jij op zijn server hebt gezet, dan is dat onmogelijk zolang jij de sleutel niet doorgeeft. Dat is er echter niet, dus je hebt geen idee wie allemaal naar je foto's kijkt. Ongemakkelijk, niet? Of zou je jouw fotoalbums ook zomaar laten inkijken door een vreemde op straat?

Als je de risico's kent, waarom doe je er dan niets aan, zou je denken. Al die diensten zoals Dropbox en Google Foto's zijn echter zó makkelijk in gebruik en iedereen gebruikt ze, dus je kan heel makkelijk bestanden en foto's delen met anderen. Bovendien is het vaak ook een ecosysteem waar alles samenhangt, waardoor het steeds lastiger wordt om je terug te trekken uit dat ecosysteem.

Het is alsof we onszelf er collectief bij hebben neergelegd dat big corp totale controle heeft over onze data. Dat fenomeen heeft een naam: de privacy paradox. Die term benadrukt het feit dat internetgebruikers heus wel weten hoeveel kostbare informatie ze zomaar te grabbel gooien, maar tóch doen we er niets aan. Dat heeft volgens mij twee grote redenen:

  1. Bewustwording. Je ziet niet wat er gebeurt met je data, en waar die overal heenstroomt, dus je maakt je er ook geen zorgen over. Wat niet weet, wat niet deert, zou je kunnen zeggen.
  2. Gebrek aan kennis over privacybewuste alternatieven. Google Photos is onvervangbaar, zou je denken, maar er bestaan tal van opties die minstens even gebruiksvriendelijk zijn (én volledig end-to-end encrypted!). Je moet ze alleen maar kennen.

De Digital Privacy Lifestyle

Op die twee zaken wil ik me focussen met deze blog. Enerzijds wil ik je laten inzien wat nu precies het probleem is, zodat het allemaal wat tastbaarder wordt. Wanneer je overtuigd bent dat het beter kan ben ik al voor de helft in mijn missie geslaagd. Daarnaast wil ik je ook de nodige kennis en tools aanreiken om terug controle te krijgen over jouw digitale privacy.

Dat gaat echter niet van de ene dag op de andere, het is werkelijk een levensstijl. Het is iets waar je permanent aandacht voor moet hebben. Laat dat je echter niet ontmoedigen, want al snel wordt het beschermen van je (digitale) privacy een tweede natuur. Je hoeft helemaal niet van de ene op de andere dag ál je huidige tools en software buiten te gooien om over te stappen naar veiligere alternatieven. Op die manier overweldig je jezelf waardoor je al snel zal teuggrijpen naar die makkelijke tools van Google en consorten met alle gevolgen van dien.

Doe het rustig aan. Neem er een boekje (of deze blog uiteraard) bij en laat je even informeren over digitale privacy. Wat is het precies en waar zit het probleem? Luister naar podcasts over digitale privacy en laat je inspireren door de tips & tricks die je daar opvangt. Probeer eens een privacybewust alternatief voor een populaire app. Voor je het weet ben je een jaar verder en maak je alleen nog maar gebruik van end-to-end encrypted open-source software (en als je niet weet wat die termen juist inhouden, geen nood, daar gaan we later nog uitgebreid op in).

Dus opnieuw: welkom op mijn blog! Ik weet niet wie je bent, maar laten we dat vooral zo houden. Want privacy online is geen overbodige luxe, het is een noodzaak.